Olej sojowy – zdrowy składnik naszych potraw
Soja jest bardzo wszechstronna, zarówno jako składnik produktów spożywczych, jak i składnik wielu produktów przemysłowych. Olej produkowany z soi jest zawarty w wielu produktach spożywczych, które spożywamy każdego dnia.
Naturalny olej sojowy zawiera kilka niezbędnych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego działania, w tym kwasy linolenowy. Jednak większość oleju sojowego zużywanego w wielu częściach świata została częściowo uwodorniona; to znaczy, że jego skład chemiczny został zmieniony. Uwodornienie usuwa niezbędne niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w oryginalnym oleju. Część częściowo uwodornionego oleju sojowego przekształcono w kwasy tłuszczowe trans. Zdrowa żywność to jednak nie wszystko, aby być w pełni zdrowym i zadowolonym. W dzisiejszych czasach ludzie popełniają wiele błędów, które skupiają się głównie wokół łamania zasad zdrowego życia, zgodnie z natrą. Przede wszystkim spożywamy za dużo tłustych i słodkich pokarmów w naszej codziennej diecie dominują sztucznie przetworzone pokarmy, które tak naprawdę pozbawione są tego, co najważniejsze, czyli błonnika, witamin, mikroelementów. Używki są na porządku dziennym, wielu z nas zaczyna dzień od kawy. Nie stronimy od alkoholu, papierosów, stres jest wszechobecny przy trybie życia, jaki prowadzimy.
Pośpiech, który nam towarzyszy powoduje, że jemy nieregularnie, głównie jedzenie typu Fast – foods. Nie jadamy warzyw, jarzyn strączkowych, owoców, które są źródłem błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Brak błonnika zaburza proces trawienia. Nie stronimy także od oczyszczonej mąki i białego cukru, zamiast tego powinniśmy używać razowego pieczywa, makaronów, pełnoziarnistego ryżu, warzyw cząstkowych. Zmorą są produkty smażone, oczywiście wspomniane wcześniej Fast – foody i słodycze, od których ciężko nam się odzwyczaić. Zdrowa dieta powinna bazować na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego nienasyconych występujących w rybach, owocach morza, oraz a tłuszczach pochodzenia roślinnego z orzechów, oliwek, rzepaku, słonecznika, oraz oczywiście soi. Więcej informacji o produktach sojowych można znaleźć tutaj: https://aptrans.pl/produkt/olej-sojowy-jadalny/.